Yule vs Karácsony

A nagy ünnepi hév közepette szeretnék egy rövid posztot szentelni az események összeegyeztethetőségének.

Nemrég zajlott (avagy sok gyakorló esetében zajlik) Yule ünnepe, a Fény visszatértének, a legsötétebb óra végének ünnepe. A tél még tart, de innentől már tisztán kifelé haladunk belőle. Elsősorban ezt ünnepeljük Yule idején.Ivószaru

Mindemellett kevés olyan ember lehet, aki nem úgy nevelkedett, hogy valamely más ünnepet tartott családjával, szeretteinek körében ezen időszakban. Talán egyesekben fel is merült, miután megismerkedtek az Ásatrúval, hogy vajon összeegyeztethetőek-e ezek az ünnepek, illetve megtartásuk jelenlegi hitükkel.

Szerény véleményem az, hogy természetesen igen! Saját tapasztalatból a Karácsonyról beszélhetek. Elcsépelt információk hadával találkozhatunk az ünnep kapcsán – hogy igen, pogány eredetű ünnep, amit azért raktak pont erre az időpontra, hogy kiváltsa a napfordulónak, illetve a régi Isteneknek tiszteletét. Hogy ez a szeretet ünnepe, illetve a családé – hogy ez mióta lehet így egyébként, arra nagyon kíváncsi lennék, személy szerint kétlem, hogy az eredeti keresztény karácsonyban túl nagy szerep jutott volna ennek a témakörnek. De ma, a rohanó világban ténylegesen kisebbfajta felüdülést jelent ez az esemény, mert kiszakít minket a hétköznapokból – mindezt valójában vallási felhangok nélkül teszi. Habár a dalok, a körítés ténylegesen keresztény, az ünnep üzenete (de legalább néhány aspektusa, legfőképp a család) univerzális, bármely világnézettel kompatibilis, így az Ásatrúéval is. Ahogyan Vetrnætr az Ősök ünnepe, úgy ez az időszak nyugodtan lehet az Élők ünnepe, azoké, akik itt vannak még velünk. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az utóbbi csoport könnyen átcsúszhat az előbbibe. Éppen ezért fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, milyen fontosak rokonaink, családunk. Ha csupán a múltat szemléljük, végül valóban csak múltunk lesz – a körülöttünk levő jelen elporlad.

Teljesen mindegy, minek hívjuk, milyen formában ünnepeljük – ez az időszak a Családé. Ha zavar a rengeteg keresztény motívum, gondolj arra: a kivilágított karácsonyfa fényt hoz a sötétségbe – ahogyan az újonnan erősödő Sunna is. Találd meg a tartalmat, a motívumokat, amelyek számodra is élvezhetővé teszik ezt az ünnepet hitbéli szempontból – ha igényled. A tartalom legfontosabb része már úgyis adott.

 

Kellemes Yule-t!

ValM

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s